Adventske mise zornice

Naša župna zajednica i ove će godine, kao pripremu, slaviti svete mise zornice. Sveta misa zornica počinje u 06:00 sati, svako jutro osim nedjelje.

U većini župa diljem Hrvatske za vrijeme zornica crkve su ispunjene. Misa se ni po čemu ne razlikuje od nedjeljne. Većina onih koji krenu na zornice idu kroz sva četiri adventska tjedna. 

To je na neki način duhovna obnova. Mnogi se u to vrijeme ispovjede, a bude puno i pričesti tijekom adventa. 
I mise zornice imaju pokornički značaj, jer valja ustati vrlo rano da se stigne u crkvu. 

Svoj početak imaju još u srednjem vijeku. Drugi narodi, pa ni slavenski, nisu našli za te rane mise, odjevene u čar i tegobe zime, vlastito ime već ih nazivaju latinskim imenom Rorate. Slaveći te mise narod je stvorio osobite adventske pjesme. I one su plod Hrvatskog vjerničkog duha, bogate sadržajem, jer prepjevaju proročanstva biblijskih proroka o Kristovom dolasku, a napose ulogu Djevice Marije nazivajući je najljepšim imenima zbog njezine majčinske uloge u Isusovom dolasku. 

Isusova majka je uz pokornika sv. Ivana Krstitelja glavna osoba koju Crkva predstavlja kao vodiča u božićnoj pripravi. Ona ukazuje da za Božić Bog dolazi čovjeku ali da i Bog očekuje čovjekov dolazak. 

Otkriva to Marijin pohod Elizabeti, majci Ivana Krstitelja. Taj pohod govori da Bog dolazi k čovjeku, ali i po čovjeku želi doći drugome čovjeku. Marija je puna Boga, nosi ga u utrobi, a krenula je na putove ljudi, do Elizabete. Tako je primjer za pun doživljaj Božjeg došašća, ali je i sama postala došašće ljudima. 

ZORNICE ZOVU VAS DJECO I MLADE ŠKOLARCE

- Pozovite jedni druge na zornice, spremite svoje torbe za školu koji idete prije podne. 
- Ministranti: Dolazak na zornice je vaša priprava za blagoslov kuća, koji će biti za mjesec dana.
- Očevi i Majke: Pokažite vašoj obitelji kako je lijepo biti na zornicama. Zornice će tako završiti da i Vi možete stići na jutarnji posao. 

Za sve ima mjesta u crkvi. Potičemo naše župljane koji nisu redoviti na nedjeljnim misama da nam se pridruže. 
Čeka vas Isus i Vaša župska zajednica i to radosno. 
Bit ćete radosni.

Podijeli