Veliki Četvrtak

Draga braćo i sestre!

Nekoliko riječi  o samom liku Jude Iškariotskog

Njega je Isus pozvao među apostole. Isus ga je volio! Pozvao ga je radi navještanja Radosne vijesti. Ali malo po malo u Judino se srce uvukla sumnja. Jedva primjetljivo počeo je vagati Isusov nauk. Govorio je u sebi: ovaj Isus traži previše pa je premalo uspješan. Juda je htio Božje kraljevstvo na zemlji, odmah, putem ljudskih sredstva i prema osobnim planovima. Čuo je, međutim, Isusa koji govori: Misli vaše nisu moje misli (Iz 55,18). Juda se, bez obzira na sve udaljio. Krista više nije čuo. Nije ga više pratio u onim dugim noćnim šutnjama i molitvama. Bavio se samo svjetovnim poslovima. Brinuo se za kesu, novac i trgovanje. Lažljivac, i dalje je išao za Kristom, ali više mu nije vjerovao. Gunđao je. Navečer, na Veliki četvrtak, Učitelj mu je oprao noge. Tu pred njim, na koljenima, bio je Gospodin, ponizni sluga koji pere noge, njemu koji će ga predati. Isus je na Judu bacio posljednji pogled, pun nježnosti i milosrđa. Ali đavao se već nastanio u njegovu srcu. Nije poniknuo pogledom. U sebi, valjda, izreko je prastaru riječ pobune: neću služiti! U času kad se na toj večeri pričestio, njegova misao bijaše gotova. Bila je to prva svetogrdna pričest u povijesti. I izdao ga je.

Braćo i sestre, Juda je zauvijek ime izdajnika, a sjena njegova je i ponad nas. Da, i mi smo izdali, kao on! Napustili smo molitvu. Posvuda se uvuklo zlo učinkovita aktivizma. Crkva, a to smo ti i ja, samo gleda zemaljsko. Nastojimo oponašati organizacije velikih poduzeća. Zaboravili smo da je molitva jedina krv koja je kadra natopiti srce Crkve. Tvrdimo da ne smijemo gubiti vrijeme. Vrijeme kojim raspolažemo želimo potrošiti za društveno korisna djela. Ali tko više ne moli, već je izdao. Već je spreman na sve kompromise sa svijetom. Stupa Judinom stazom.

Mi pristajemo da se sve dovede u pitanje. Sumnja se u katolički nauk. Teolozi se, u ime takozvanih intelektualnih polazišta,, zabavljaju prepravljanjem dogmi, pražnjenjem morala od njegovog dubokog smisla. Judina krinka jest relativizam. Danas je svećenički dan. A postavljam si pitanje kao svećenik: čemu se čuditi što svećenici izlaze, što prestaju djelovati? Relativiziramo smisao celibata, tražimo pravo na privatan život koji je suprotan svećeničkom poslanju. Nižu se sablazni među svećenicima i biskupima. 

A narod narod bez duhovnog vođe prestaje moliti, prestaje tražiti prostor tišine, prestaje građevinu crkve gledati kao prostor susreta Boga i čovjeka. Bez molitve i duhovnih voditelja srlja u provaliju pakla. Misterij Jude se širi. (kardinal Robert Sarah)

Braćo i sestre, na Veliki četvrtak, na svećenički dan pozivam vas da molite za sve svećenike i biskupe da nas ne zahvati Judin virus. Molite da možemo vršiti svoju prvotnu zadaću, a to je navještati radosnu vijest. Amen.

Podijeli